Mario Miše, mladi umjetnik svjetskoga glasa

Mario Miše je hrvatski umjetnik koji svoj uspjeh i vrijednost dokazuje radom na svjetskoj sceni. Trenutačno priprema izložbu tisuću odljeva ljudskih lica, kojom će se iduće godine predstaviti na Bliskom istoku. Inspirira ga ono najbolje u čovjeku.

Nastojim uvijek u ljudima tražit dobrotu. I mislim da dobrota i ljubav pokreće sve oko nas, uvjeren je Mario.

Nakon što je pročitao knjigu Oscara Wilda o Doriaun Grayu, Mariu je sinula ideja da napravi projekt u kojem će zaustaviti proces starenja. Želio bih zaustaviti trenutak starenja, naravno, i smatram da ovaj odljev baš daje taj trenutak vizualni. Svakom modelu koji mi daruje dio sebe, tj. svoje lice, kasnije se odužim tako što mu poklonim kopiju njegovog lica s datumom kada je nastala. Tako da jednostavno ima uspomenu na taj djelić trenutka zapisanog u vremenu, objašnjava.     

Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Mario je diplomirao slikarstvo i kiparstvo, a i apsolvent je kostimografije. Svojim kreacijama osvojio je filmski, kazališni i modni svijet u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Gledajte, vani postoji potpuno drugo vrednovanje stvari. Vani je jako bitan talent. Jako je bitna ideja. Ideja koju će znati cijeniti i platiti, ističe Mario. Uspjeh u Hrvatskoj je prividan uspjeh za mene. Zato što mi u opće nemamo tržište umjetnina, nego kod nas vladaju lobiji i mali dio zaljubljenika u umjetnost i ljudi koji si to mogu priuštiti, dodaje.

Mario surađuje s mnogim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Americi. Od njega naručuju nakit, oglavlja, kostime, pa i uređenje scene. Nedavno je izlagao tijare koje je radio za baletnu predstavu 'Bajadera' u HNK-u.

Izrada anđeoskih krila za Victoria's Secret koje su nosile najljepše manekenke svijeta, suradnja s poznatom dizajnericom Vivien Westwood na humanitarnom projektu za djecu Anda, izrada kostima za film Igre gladi, samo su neki od svjetskih uspjeha Maria Mišea. No o prošlim uspjesima i projektima ne voli puno pričati, jer kaže da su oni kao djeca, stvoriš ih, othraniš i na kraju moraš znati kad ih trebaš pustiti. Time ostavlja prostor za nove stvari.