Pokrenuta kampanja 'Nije smiješno' - 'NE govoru mržnje'

Danas, 21. rujna, na Međunarodni dan mira, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s mladim blogerima pokreće, kampanju 'Nije smiješno'. Cilj je povećati svijest javnosti (s naglaskom na djecu i mlade) o važnosti sprečavanja govora mržnje i poticanju pozitivne komunikacije.

Javnim natječajem za mlade blogere u dobi od 18 do 30 godina, odabrano je 7 blogera (Marija Renić, Kristina Tešija, Maja Sertić, Bojan Iličić, Ana Tavić, Matea Kovač, Petra Galović) koji će svojim tekstovima i zapažanjima progovoriti o aktualnom problemu govora mržnje koristeći se medijskim alatima kao što je Facebook te mrežna stranica Nije smiješno na kojoj će za početak kampanje biti prikazan promotivni film kojim će se osvijestiti javnost o nužnosti sprečavanja govora mržnje te ukazati na njegove negativne posljedice.

Blogeri će svojim angažmanom u ovoj kampanji u istu uključiti i škole razradom i kreiranjem zanimljivih sadržaja (igre i nagrade) kako bi se ova tematika približila i najmlađima na način primjeren njihov dobnoj skupini.

Datum početka kampanje usporedan je s Međunarodnim danom mira, koji je Generalna skupština UN- a proglasila danom posvećenim jačanju ideala mira, razumijevanja i poštivanja drugih i uvažavanja različitosti.

Kampanju je pokrenula Nacionalna zaklada kao provoditelj Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške za organizacije civilnoga društva kao nastavak te dodanu vrijednost velike europske kampanje koju provodi Vijeće Europe pod nazivom 'NE govoru mržnje' (No hate speech).

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska kampanju su najavili Goran Momčilović, suradnik za razvojne i međunarodne programe Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Petra Galović, studentica 1. godine komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: