Izbjeglice na slovenskoj Harmici uzvikivale: 'We want go'!

Osim na mađarsku, sve je veći pritisak migranata i na slovensku granicu. Slovenski helikopteri nadlijeću takozvanu zelenu granicu, tražeći migrante koji prelaze mimo službenih prijelaza. U Sloveniju se puštaju tražitelji azila, odnosno oni koji se žele popisati i ostati u toj zemlji. Oni se smještaju u centre u Brežicama, Postojni i Mariboru. Slovenska policija je objavila kako je u ilegalno, mimo graničnih prijelaza u Sloveniju ušlo oko 1000 migranata.

Izbjeglice koji od petka čekaju na graničnom prijelazu Harmica slovenska je policija u subotu ujutro počela puštati preko granice i autobusima prebacivati u Brežice na registraciju Do podneva su preko granice puštene obitelji s manjom djecom koje su odvedene u autobusima, njih ukupno 200-tinjak.

Idućih sedam sati Slovenci nisu propustili nikoga u državu preko Harmice. Na ulazak u Sloveniju tamo čeka 300-tinjak izbjeglica koji su zbog dugog čekanja na suncu postali pomalo nervozni. U više navrata uzvikivali su "We want go"! Kako pada noć izbjeglice se spremaju za noćenje.Javljanje Silvane Skočajić 

Osim na Harmicu, pritisak je i na granični prijelaz Breganu. Ondje se sinoć našlo 500-tinjak izbjeglica, a pristižu i dalje. Slovenska policija pojačala je snage i počela ih propuštati. S Bregane dalje se odvode u Brežice gdje će biti registirani. Prednost imaju žene i djeca. Na Bregani je na otvorenom noć provelo oko 1000 ljudi. Izbjeglicama pomažu volonteri Crvenog križa i građani.

Na prijelazu Harmica - slovenska je policija protiv izbjeglica sinoć upotrijebila suzavac.