Mađari zasad prihvaćaju izbjeglice preko Goričana

Mađarska je noćas završila postavljanje žičane ograde duž 41 kilometra granice s Hrvatskom, dok 330 kilometara granice između dviju zemalja - čini rijeka Drava, a žele postaviti ogradu i na dijelu granice s Rumunjskom - na istoku.

Preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, nakon što je jučer u Mađarsku ušlo više od 3.000 ljudi, danas je stiglo 10-ak autobusa s oko 500-700 izbjeglica. Svi su ušli u Mađarsku, a autobusi su otišli po drugu skupinu izbjeglica.Javljanje Eugena Husaka

Izbjeglice se u kolonama autobusa iz prihvatnih centara prevoze i do graničnog prijelaza Goričan - gdje ih Mađari prihvaćaju, bez registracije. Na Goričan je tijekom jutra stiglo 6 autobusa, a od jučer ukupno 60-ak s nešto više od 3000 izbjeglica. Procedura je za sve ista - jedan po jedan autobus dolaze na granicu, Mađarska ispituje migrante, preuzima ih i autobusima odvozi. Ljudi su vidljivo izmoreni, mnogi do granice spavaju na podu, a mađarska policija ne dopušta da se vrata na autobusima otvore - do dolaska na mjesto iskrcaja. Pretpostavlja se da je granični prijelaz Goričan odabran zbog dobre prometne povezanosti i blizine s Austrijom. Oko 13 sati sve izbjeglice na Goričanu su iz RH prebačene u Mađarsku.

Oko 21 sati na Goričan treba stići još jedan konvoj autobusa s oko 400 izbjeglica. Taj je granični prijelaz odabran zbog blizine zapadnih zemalja i dobre prometne povezanosti s njima.Javljanje Ivice Grudičeka

Tijekom noći između petka i subote je 2000 migranata u tri ture prešlo ilegalno granicu s Mađarskom kod Botova u Koprivničko-križevačkoj županiji, a u zadnjih 12 sati ukupno oko 4000. Izbjeglice su vlakom od 11 vagona u Botovo prevezene iz Tovarnika, izvijestio je HŽ. Vlak se vratio u Tovarnik. Po službenim podacima, vlakom je stiglo najmanje 1500 ljudi, ostali su došli u osam autobusa. Migrante se usmjerava prema ilegalnom prijelazu do kojega je 20-ak minuta hoda. Tijekom noći na mjesto ilegalnog prijelaza stiglo je nekoliko mađarskih policajaca koji su propuštali migrante i vodili do prvog većeg naseljenog mjesta Gyekenyes.