Juncker ponudio Milanoviću tehničku i logističku pomoć

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je na svom profilu na Twitteru izjavu da je u petak uvečer razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem o trenutačnoj izbjegličkoj krizi.

U službenoj izjavi objavljenoj nakon telefonskog razgovora Juncker je potvrdio svoju osobnu podršku i ponudio tehničku i logističku potporu Europske unije premijeru Milanoviću, odnosno Hrvatskoj u nošenju s trenutnom situacijom.

Složili su se da one koji traže zaštitu od rata, terora i opresija treba tretirati s ljudskim dostojanstvom i u skladu s europskim zajedničkim vrijednostima. Također su naglasili potrebu da sve države članice EU poštuju europsko pravo u potpunosti.

Obojica su naglasila potrebu da se pojača zaštita vanjskih granica EU kao i pomoć neposrednom susjedstvu te da dođe do brzog napretka u operativnoj solidarnosti između država članica kako bi se nosile s izbjegličkom krizom, na osnovi inicijativa i prijedloga EK od prošlog tjedna.

Sastanak ministara unutarnjih poslova EU idući utorak trebao bi dovesti do dogovora o najpragmatičnijim i brzo operativnim europskim mjerama.

Predsjednik EK i predsjednik Vlade dogovorili u također da nastave konstruktivne razgovore na marginama neformalnog Europskog vijeća iduće srijede u Bruxellesu.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Zoran Milanović i njemačka kancelarka Angela Merkel poslijepodne su razgovarali telefonski. Premijer je upoznao kancelarku s mjerama koje Hrvatska poduzima kako bi u potpunosti upravljala situacijom u skladu sa svojim obvezama, ali u svakom trenutku osiguravajući da se prema svim migrantima postupa humano i s ljudskim dostojanstvom. Suglasili su se da problem mora biti razriješen na vanjskim granicama Europske unije.