Mladi vrtlar Matej

Prelijepi vrt u blizini Pisarovine najprije je nastao u mašti mladog Mateja Kušarevića, a onda se malo-pomalo preselio i u stvarnost. Prije vrta ovdje se nalazila stara drevena ruševna kuća. Trebalo je birati - srušiti uspomene vezane za nju ili napraviti vrt. Matej je smislio kompromisno rješenje.

Ta kuća koja je postojala dugo godina, više nije imala svrhe, više nije bila upotrebljiva pa smo je iskoristili za dijelove za ljuljačku, crijep smo stvaili dolje za pod. Tako da je praktički ona s nama još tu, ali u drugom i puno ljepšem obliku, objašnjava Matej.

Svaki kutak vrta za Mateja ima neku simboliku. Ipak, najdraža mu je staza okružena cvijećem. Staza mi se posebno sviđa jer je na njoj crijep s drvene kuće, a staza predstavlja za mene neki put života, ona me vodi, ona mi je kao neka motivacija, ističe.

Mateju ne manjka motivacije za razne stvari u životu. Na prvi pogled nespojive. Od poljoprivrede i stočarstva do modelinga. Jako puno sam u poslu modelinga, krajobrazne arhitekture, uređenja vrta, pomažem roditeljima... Dan mi je kompletno ispunjen i u svemu se pronalazim, sve me ispunjava, priča Matej.

Dakako da svoj ponos sinom ne skrivaju ni njegovi roditelji. Koji su, naravno, pomogli da Matejev vrt izgleda upravo ovako. U ovom ovdje što je urađeno moji su fizički radovi, izgradnja ovog mostića, izgradnja ljuljačke koju smo vidjeli, ovog kamenjara i vodopada, priča Metejev otac Ivan.

Cijela je obitelj izrazito svestrana. Kažu da ih u svemu pokreće velika ljubav, energija i strast prema životu i radu. A na imanju je dosta posla, no jedni druge nadopunjavaju. A za slatku notu života rado se brine mama Jasna.

Bavimo se poljoprivredom, imamo krave, mlijeko proizvodimo, sir, kolače pečem i tako, volim slatko kao i ostatak moje obitelji. Zato pravim kolače, onda se sastanemo u vrtu, pa se počastimo, ističe mama Jasna.

I upravo ti trenuci na ljuljački ispod sjenice vrta najdragocjeniji su u danu. Prilika za predah, ali i za nove ideje. Katkad im se tu pridruži i netko od susjeda ili slučajnih prolaznika. Zbog toga cijela ova vrtna priča za Mateja ima dublje značenje. Baš tako je u svojoj mašti i prije prvog cvijeta u vrtu zamislio ovaj budući krajobrazni arhitekt.