Kako izgleda novi Pravilnik o kažnjavanju u školama u praksi

Od ove godine u ovim školskim klupama vrijede nova pravila. Monika, Nina i Sara učenice su Četvrte gimnazije u Zagrebu, a novi pravilnik prvo je što su dobro proučile.

Ima jako puno nelogičnosti u cijeloj toj situaciji. Mislim da je za neke sitnice, kao prepisivanje i mobitel na satu, izricanje te opomene malo prestrog oblik kažnjavanja, ističe Monika Gorkič.

Smatram da je najbolje to što su se postrožile mjere vezane uz nasilje, pogotovo u školama gdje se nasilje svakodnevno događa, a neke mjere koje se tiču korištenja mobitela na nastavi ili bacanja smeća po školi to je možda malo prestrogo i sumnjam da će se profesori i učenici toga pridržavat, kaže Nina Skočak.

Tako će od sada učenici zbog klađenja, konzumiranja alkohola, marihuane ili drugih vrsta droga ali i zbog širenja neistina i glasina biti kažnjeni ukorom koji, prema mišljenju učenika, neće natjerati ostale učenike da promijene svoj obrazac ponašanja.

Te opomene praktički nama ništa ne znače, neće nam onemogućiti upis na fakultet ili da će nam napisati u životopisu da smo imali opomenu. To je samo za naše školovanje ovdje, objašnjava Sara Štivčević.

Profesori su odmah održali roditeljski sastanak gdje su roditelje ali i učenike upoznali s novim pravilima kojih se svi zajedno moraju pridržavati.

Ovaj pravilnik trebao bi pomoći svim profesorima da jednako reagiraju primijete li neprihvatljivo ponašanje. Upravo zato što je profesor taj koji odlučuje hoće li prijaviti učenika, u školi su skeptični koliko će takav sustav biti održiv ne samo na razini škole nego i cijelog obrazovnog sustava.   

Više se bojim da će možda različite osobe različito pristupiti tome. Ukoliko se desi bacanje smeća ili nešto da će netko možda usmeno opomenuti ili usmjeriti da to nije u redu, a netko će možda zapravo krenuti na reagiranje pisanim putem. Zato smatram da je ta dosljednost dosta važna, ističe Sonja Kamčev Baćani, pedagoginja IV. gimnazije.

Monika, Sara i Nina tvrde da bilo kakvo neprihvatljivo ponašanje treba oštro kazniti, pa i nastavom koja umjesto 5 traje 6 dana. One o strožim kaznama ne razmišljaju jer su odlične učenice i znaju da se trud uvijek isplati. No oni učenici koji su za vrijeme nastave ispod školskih klupa pisali poruke i dalje će to činiti jer, kako kažu, novi pravilnik nažalost  ne donosi najvažnije - autoritet profesora.