'Temelji u blatu' Zlatana Vehabovića u MSU-u

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba mladog perspektivnog slikara Zlatana Vehabovića Temelji u blatu.

Osebujni realistički prikazi situacija iz stvarnog života ili filmski kadrirani pejzaži dalekih sjevernih krajeva, samo su neke od karakteristika Vehabovićevog umjetničkog rada. Ciklus radova pod imenom Temelji u blatu novi je korak u njegovu stvaralaštvu.

I dalje su to slike. Mala promjena je u tretmanu slikanja gdje sam napravio zaokret. U smislu napuštanja tog nekakvog realizma u kojem sam do sada bio, ali i dalje je to priča koju ja istražujem već dulje vrijeme, objašnjava autor.

Ono po čemu će posjetitelji primjetiti razliku jeste da nema ljudi. Zlatan voli slikati ljude i promatrati ih, no u ovom opusu ljudi nisu prisutni izravno. Prikazana su njihova skloništa, ljudske nastambe koje su na neki način prikazana krhka, nesigurna, tajnovita ili pred uništenjem, ističe kustosica Leila Topić.

Zlatan će uskoro postati članom znanstveno-umjetničke ekspedicije pod imenom The Arctic CircleVrlo je fascinantno na jednoj razini. Tri tjedna smo na jedrenjaku i kružimo polarnom kapom, tim sastavljen od znanstvenika i umjetnika iz različitih disccpilina. Kad sam saznao za taj program, prijavio sam se, nisam vjerovao da ću proći, ali evo desilo se. Meni je značajno što se većina mojih radova prijašnjih referirala ili za podneblje ili za neke priče vezane uz krajnji sjever ili jug. Nisam mislio da ću u životu imati priliku za to, naglašava Zlatan Vehabović. 

U očekivanju, recimo, arktičkog ciklusa, možemo do početka listopada uživati u Temeljima u blatu.