Charles Aznavour koncert počeo pjesmom Emigranti

Francuski pjevač Charles Aznavour u svojoj 91 godini još nastupa i sinoćnji koncert u Parizu počeo je izvedbom pjesme Emigranti. Taj rođeni Armenac, emotivno duboko pogođen migrantskom krizom u Europi, pjesmu je napisao prije 30 godina.

Pjesmu snažne simbolike posvećenu generacijama emigranata koji su u tuđini gradili novi život i ostvarili velika djela poput Poljakinje Marie Curie ili španjolskog slikara Pabla Picassa u Francuskoj, Aznavour je otpjevao kako bi skrenuo pozornost na sudbinu bliskoistočnih migranata.

Na pozornici Aznavour nije govorio o tom pitanju no u tisku redovito poziva vlasti da otvore vrata i nasele izbjeglice u manja francuska sela.

Aznavour je još otpjevao i pjesmu Pali su u spomen na genocid u Armeniji uz objašnjenje da to nije pjesma protiv bilo kojeg naroda, jer umjesto Armenije možete zamisliti genocid bilo gdje, primjerice sjetiti se Ruande.

Prve večeri u nizu od šest predviđenih koncerata Aznavour je povjerio javnosti da je ostario. Vid me više baš ne služi, ni sluh mi nije savršen, a tek pamćenje - katastrofa. Nisam jedini, ali jedini to priznajem publici, dodao je. Unatoč godinama Aznavour se dobro zabavljao pa čak i učinio nekoliko opreznih plesnih koraka po završetku nekih svojih hitova, a danas klasika, poput La Boheme.