Premijera "Traviate" u Zagrebu

Nakon ljetne stanke nacionalna kazališta počinju novu sezonu. Zagrebački HNK otvara je Verdijevom "Traviatom", u režiji Janusza Kice.

Prije više od 160 godina Verdijeva je Traviata na venecijanskoj praizvedbi doživjela fijasko, poslije ipak trijumfalni uspjeh, pa se i od zagrebačke premijere očekuje puno.

Redatelj Januš Kica na generalnoj probi nije mogao skriti nervozu ni pred ansamblom,  ni pred našom kamerom. Zato je prvi čovjek Opere objasnio zašto su inzistirali baš na Traviati za početak sezone.

Traviata je, kada se pojavila u ono doba bila suvremeno djelo i naišla na negodovanje publike jer su im se pojavili ljudi iz njihove svakodnevice što ljudima smeta jer oni ne vole gledati svoje vrijeme jer moraju početi misliti o nekim stvarima koje nisu uvijek ugodne, izjavio je maestro Nikša Bareza.

Nimalo ugodna nije za hrvatsku opernu scenu spoznaja da na njoj trenutačno, uz našu Lanu Kos na svjetskim pozornicama, nema Violete - pjevačice koja može interpretirati tu zahtjevnu ulogu. Pa će publika upoznati beogradsku sopranisticu Sanju Kerkez.

Traviata je označila početak nove sezone u zagrebačkom HNK, ali tu Bareza s Verdijem ne misli stati. Već idući mjesec - nova premijera.