Istraživanje pokazalo da muškarci za volanom loše prihvaćaju kritike

Muškarci za volanom loše prihvaćaju kritike suvozača, tvrdi njemački psiholog Ulrich Chiellino koji je proučavao fenomen ljutnje za upravljačem.

Prema njegovu mišljenju, izvor takvih reakcija ima veze s tim što se vožnja često doživljava kao muška specijalnost. Automatski se očekuje da muškarci za volanom pokažu veliku razinu sposobnosti, unatoč tomu što studije pokazuju kako su žene u vožnji jednako vješte.

Muškarac koji je uvjeren u svoje vozačke sposobnosti, često opaske o vožnji doživljava kao uvredu, posebno ako dolaze od žena. 'Kada supruga kaže suprugu da malo uspori ili drži razmak, on će to interpretirati kao da nema kontrolu', rekao je Chiellino koji je istraživanje proveo među članovima njemačkog autokluba ADAC-a.

Svađe oko vozačkih sposobnosti mogu brzo eskalirati jer je zbog složenosti modernog prometa mogućnost pogreške češća, kaže njemački stručnjak. Također, priroda vožnje sprječava otpuštanje emocija i potpiruje ljutnju, a vozači se najčešće ne mogu zaustaviti, izaći i ispuhati.

I rasprave o smjeru putovanja vrte se oko toga tko ima kontrolu, čak i ako je u vozilu uključen uređaj za satelitsku navigaciju. 'Muškarci koji krivo skrenu ne vole priznati pogrešku i uglavnom ustraju u tome da su imali pravo', dodaje Chiellino.

Jedan od najboljih načina za spuštanje tenzija u vožnji je oprezan izbor riječi. Vozaču je lakše reagirati konstruktivno kada su komentari sročeni diplomatski. Suvozačice bi zato trebale izbjegavati netaktične optužbe poput: 'Stvarno grozno voziš.', smatra Chiellino. Mnogo je bolje reći: 'Dragi, nikamo nam se ne žuri.'.