Pertmakulturni vrt obitelji Kiš

Većina vrtlara će reći da nisu mogli poželjeti bolju sezonu od ove. I diplomirani dizajneri pertmakulture s međunarodnom licencom Karmela i Mirolav Kiš, više su nego zadovoljno pogledom u svoje vrtove pune raznovrsnih plodova.

Rujan u vrtu obitelji Kiš blizu Jaske vrijeme je raskoši, plodova, boja i mirisa. Svaki kutak ovoga organskog permakulturnog vrta priča svoju priču, no one o rajčicama, kojih ima čak 80 vrsta, možda su ipak najljepše.

Zahvaljujući načelima permakulture koja primjenjuju u svome vrtu, redovi rajčica počesto nalikuju na šumu, no nije to slučajno. Mi ih puštamo da biljke rade što bi inače radile, ne trgamo zaperke, ne trgamo donje grane. U ovo doba godine kad imaju šesti, sedmi cvat onda otrgnemo vrhove jer su po 2-3 m visine, onda plodovi ne stignu dozreti, objašnjava Miroslav.

Dozrele su i jabuke. U svojoj punoj raskoši. Njihove krošnje nazivaju permakulturnim instalacijama. Ove jabuke koje su na imanju godinama su obrezivane, no kako sada mi o njima vodimo računa, mi ih ne obrezujemo i normalo da su  podivljale i pustile puno grana. Dobar dio jabuka ćemo spremiti za zimu, jedan dio natrulih ide u kompost, uglavnom ne dopuštamo da trule ispod krošanja jer dolaze nametnici, priča Miroslav.

Na prvi pogled vrt je to kao i svaki drugi. Samo malo zeleniji, s trećom dimenzijom visine, gredicama nepravilna oblika. S biljkama koje su u bioraznolikosti pomiješane u gredicama. Rajčice i bosiljak oduvijek se dobro slažu, no ima tu i neočekivanih kombinacija, posebno s kukuruzom koji se uglavnom ne slaže ni s čim. Kukuruz je biljka koja se inače uzgaja u monokulturama, možete koristiti taj stari indijanski trik pa ga saditi uz bundeve ili visoki grah, ističe Karmela.

Ovaj je vrt zapravo i jedan zanimljivi eksperiment. Koji nekom čarolijom uvijek uspije. Ovo je posebno doba godine, vrijeme berbe i punjenja staklenka za zimnicu. Jedemo zdravu hranu koju pratimo od sjemena do iduće sezone, sami je pospremimo za zimu. Trošimo puno manje energije jer se posprema na klasičan način, dakle što manje frižidera i zamrzavanja, puno sušenja. Jedemo hranu koju uzgajamo. Energija koju dajemo tim biljkama, ljubav i uzgoj,  je ono što nam se vraća, objašnjava karmela Kiš.

I doista, u svakom djeliću ove oaze osjetite energiju i ljubav koje pokreću ovaj skladni bračni par u nomadskim pohodima na vrtove.