'Gmobile' - hrvatsko vozilo budućnosti

Ivan Golubić ima tek 20 godina, a već se može pohvaliti vlastitim izumom: vozilom budućnosti. Nazvao ga je 'Gmobile'. Na zamisao je došao prije godinu dana i već je glavna atrakcija u svome rodnome mjestu, u Bregani Pisarovinskoj nedaleko od Zagreba.

Vozilo je potpuno razvijeno od početka, od nule. Nije nijedan dio kupljen zasebno, osim kotača koji se ne mogu doma napraviti, ali uglavnom je sve rađeno kod kuće, sve je rađeno u Hrvatskoj, baterija je naručena u Hrvatskoj. Išao sam za time da što više stvari radim sam, objašnjava Ivan.

Za sada se može voziti kao svako drugo električno vozilo. Ima motor i bateriju, jedno punjenje dovoljno je za 50 km, potpuno je ekološko, no to nije kraj. Trenutačno radi na tome da ovo bude autonomno vozilo. Slikovito rečeno, za mjesec-dva njime ćete se moći dovesti do trgovine i onda ga poslati da se samo, bez vas parkira. A kada ste gotovi s kupnjom, da dođe po vas.

Vozilo će do korisnika dolaziti tako da on na svom pametnom telefonu ima aplikaciju koja će poslati koordinate gdje se ta osoba nalazi i vozilo će na osnovi tih koordinata i svojih koordinata moći preračunati kamo treba doći, koliko je potrebno vremena da dođe dotamo, priča Ivan.

Nazvao ga je 'Gmobile' i jasno nam je zašto kaže da je to vozilo budućnosti. Svjesni su toga i mnogi stručnjaci koji su vidjeli Ivanovih ruku djelo. Tako je dobio priliku da svoj 'Gmobile' u listopadu predstavi na izložbi inovacija u Njemačkoj. Budući da mu je od ideje do realizacije trebala samo godina, za mjesec dana bit će ovo tip-top vozilo - gotovo nečujno, ali, vjerujemo, s velikim odjekom.