Portal dobrote osigurao obrok za sve osnovce u Sisačko-moslovačkoj županiji

Zahvaljujući sestrama Sanji, Tanji i Josipi Bijonda te njihovoj prijateljici Petri Mihić, koje su u Kutini pokrenule humanitarnu udrugu Portal dobrote, ove će godine po prvi put biti osiguran topli obrok za sve učenike osnovnih škola na području Sisačko-moslovačke županije.

Nakon što je lani donacijama hrvatskih građana iz zemlje i inozemstva ta udruga osigurala 66.000 obroka za gotovo tisuću učenika koji ranije nisu mogli koristiti obrok, ove ga godine koristi oko 3.000 učenika iz 51 osnovne škole, od kojih je 1.225 učenika iz 24 škole Sisačko-moslavačke županije.

Stručnjaci iz županijske razvojne agencije Simora pomogli su članicama udruge u pripremi aplikacije za natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih, te u kontaktima sa svim osnovnim školama. Na predstavljanju projekta u Sisku, direktor Simore Mario Čelan je kutinsku udrugu predložio za županijsku nagradu, napomenuvši kako je udruga nominirana i za europsko priznanje humanitarnim udrugama.

Mnogi roditelji koji svojoj djeci nisu mogli platiti školski obrok bili su dirnuti našom akcijom i pažnjom. Naš je cilj da ni jedno dijete ne smije biti gladno, ne ovdje i ne dok je nas. A ukoliko dobijemo europsko priznanje i nagradu od 50.000 eura najavljujemo da ćemo sav novac donirati za istu namjenu, rekla je predsjednica Portala dobrote Sanja Bijonda.

Župan Ivo Žinić rekao je kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji siromaštvo izraženije nego u drugima, pa su ovakve akcije posebno vrijedne. Također je naglasio kako nije dopustivo da postoje gladna djeca, te predložio da se taj problem sustavno rješava na državnoj razini.