Festival reportaže i reportera 'Fra Ma Fu' u Virovitici

Četverodnevni Festival reportaža i reportera 'Fra Ma Fu', posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, danas je otvoren u njegovom rodnom gradu Virovitici.

Kako su priopćili organizatori, Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i županijski ogranak Hrvatskog novinarskog društva, cilj festivala je oživjeti reportaže i putopise kao novinske forme koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija, podsjetiti na iznimno bogatu baštinu Franje Martina Fuisa i skrenuti pozornost hrvatske javnosti na njegov zavičaj.

Festival nosi ime po pseudonimu kojim je Fuis potpisivao tekstove za koje je podatke prikupljao prerušavajući se u skitnicu, te za kojima je proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, uključujući i najudaljenije jadranske otoke.
 
Franjo Martin Fuis reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže, ističu organizatori.

Program festivala obuhvaća predavanja o Franji Martinu Fuisu, okrugli stol Reportaža jučer, danas i (možda) sutra, izložbe slika i fotografija, predstavljanje stripova, rock koncert i druge sadržaje.