HRT Radio Rijeka 70. rođendan obilježava velikim koncertima

Radio Rijeka (HRT Radio Rijeka), radijska postaja Hrvatske radiotelevizije i jedna od najslušanijih radijskih postaja u Republici Hrvatskoj,  16. rujna slavi svoj 70. rođendan. 

Davne 1945. godine iz Štangerove ulice broj 9 u Voloskome javile su se spikerice Barbarina Ožegović i Ida Modica Milković te na hrvatskome i talijanskome jeziku izgovorile: Ovdje Radio Rijeka. Qui Radio Fiume. S programom koji se emitirao na frekvenciji od 349 metara radijska je postaja bila namijenjena dijelu Liburnije te selima, mjestima i gradićima uz Kvarnerski zaljev, u kraju u kojemu su različiti režimi gotovo pedeset godina gušili i brisali domaću, hrvatsku  riječ.

Prvih dana program je emitiran u terminima od 7.00 do 8.00, zatim od 12.00 do 13.30 i poslijepodne od 17.00 do 18.30. Već godinu dana poslije, 1946. godine, radio seli na Kozalu te jača čujnost, pa se osim u Istri i Hrvatskome primorju program mogao slušati, prema svjedočenjima pomoraca, čak u Kairu i Aleksandriji.

Danas, 70 godina poslije, Radio Rijeka je na području Kvarnera i Primorsko-goranske županije i više od radija te će ovaj rođendan obilježiti s mnogim svojim slušateljima, ali i svim Riječanima koji će se već ovoga četvrtka i petka naći na riječkome Korzu, na kojemu je Radio Rijeka okupio najbolje glazbenike sa svojega područja.

Danas, 10. rujna, uz brojne pripadnike takozvanoga ča-vala, Riječane i sve slušatelje Radija Rijeka širom svijeta (jer oba će se koncerta prenositi i na valovima i na internetskoj stranici Radija Rijeka) zabavljat će skupina E.N.I., Gustafi te Neno Belan i Fiumensi. Dan poslije, riječki je Korzo rezerviran za rock-priču, karakterističnu za Rijeku. Letovci, Parafi, Grad, Mandrili, En Face, Moskva i ostali riječki bendovi nastupaju u čast 70. rođendana Radija Rijeka, radijskoga programa koji je prvi puštao pjesme tih skupina i prije nego što su postale poznate širom Hrvatske.

Tajna uspjeha Radija Rijeka u tome je što oni koji rade u njegovu programu ne doživljavaju to kao običan posao. To je mnogo više od običnoga posla jer uključuje iznimnu odgovornost prema slušateljima, koji traže i zahtijevaju, ali svojom vjernošću i nagrađuju za ono što dobivaju u programu i na portalu HRT – Radija Rijeka, kao i zbog svih akcija koje naš radio pokreće i koje je pokretao proteklih 70 godina. I zato mi je iznimna čast, ali i velika odgovornost, obavljati dužnost glavnoga urednika takve institucije, kakva je u Primorju i Gorskome kotaru HRT – Radio Rijeka, baš na njezin 70. rođendan. Radimo, a i dalje ćemo raditi, u skladu s jednim od najprepoznatljivijih džinglova Radija Rijeka koji kaže: Nije radio sve što svira, izjavio je glavni urednik HRT Radija Rijeka Alen Čemeljić.

Radio Rijeka za Riječane je uistinu više od običnoga radijskog programa. Svojim slušateljima, uz dobro uhodani radijski program na hrvatskome i talijanskome jeziku već 70 godina, nudi i druge sjajne projekte. Tako već nekoliko godina u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci u kasnim večernjim satima emitira Radio Sovu, dva i pol sata svakodnevnoga studentskog programa. Prije nekoliko mjeseci uspješno je pokrenuo i inicijativu kojom je spriječeno zatvaranje Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci uz pomoć Primorsko-goranske županije te gradova Kastva i Opatije. I uoči svojega 70. rođendana Radio Rijeka izlazi iz svojih studija i režija među svoje slušatelje te nudi Riječanima nezaboravne koncertne spektakle.