Voće za zdravu i blistavu kožu

Voće je vrijedan izvor vitamina, minerala i fitospojeva koji pomažu održanju zdravlja i funkcije imunosnog sustava. Sadržava biljna vlakna koja reguliraju probavu. Stoga se preporučuje svakodnevna konzumacija voća. No ono se upotrebljava i u salonima ljepote jer ima izrazito povoljan učinak na na kožu.

Donosimo vam popis voća koje će vašu kožu učiniti zdravijom, blistavijom te je pomladiti:

Banana

Banana je izrazito hranjiva za kožu jer sadržava vitamine B i C. Bogat je izvor kalija, koji omekšava, zateže i tonizira kožu. Napravite pire od banane te ga na lice nanesite poput maske. 

Jabuke

Jabuke zatežu i toniziraju kožu te stimuliraju cirkulaciju na njezinoj površini. Moćan su antioksidans. Pire ili sok od jabuke možete na lice nanositi svakodnevno. Jabučni ocat je koristan i za kosu, a sprečava nastanak peruti.

Papaja

Papaja sadržava enzim papin. Ovo je voće korisno za uklanjanje mrtvih stanica kože, a može se nanostiti na lice i tijelo. Uz dodatak meda idealna je maska za lice.

Mango

Mango je bogat vitaminima A i C koji toniziraju i pomlađuju kožu. Usporava nastanak znakova starenja kože i omekšava je. Pire od manga nanosi se na lice koje ostaje mekano i sjajno. Može se upotrebljavati za sve vrste kože.

Naranče

Naranča je poput limuna bogata vitaminom C. Upotrebljava se u voćnim maskama. Kora naranče može se skupljati i sušiti na suncu, a zatim pretvoriti u puder i dodavati maskama za lice. Čisti i osvježava kožu, a narančin sok može se dodati u maske za lice i ruke.

Jagode

Jagode su moćan antioksidans i sprečavaju pojavu znakova starosti poput linija, bora i opuštanja kože. Za masku ih je potrebno zgnječiti i nanijeti na lice. Nakon 20 minuta lice samo isperite vodom.

Trešnje

Trešnje sadržavaju minerale i vitamine koji hrane kožu. Imaju antiupalni efekt i pomažu u zacjeljivanju kože i smanjenju iritacije. Pomažu i u slučajevima oštećenja kože nastalih pretjeranim izlaganjem UV zrakama.

Šipak

Šipak izvrsno hidratizira kožu i djeluje kao snažan antioksidans. Osim toga, pomaže koži da zadrži vlagu i potiče proces obnavljanja stanica te usporava nastanak znakova starosti. Može se često nanositi na kožu lica.

Lubenica

Lubenica je korisna za suhu kožu. Pomaže u zadržavanju vlage i održava kožu hidratiziranom i glatkom.