U Nizozemskoj i pomfrit iz aparata

Skupina nizozemskih profesora i studenata razvila je prototip automata koji služi svježe pržene krumpiriće.

Aparati iz kojih možete kupiti tople i hladne napitke, sendviče, slastice i grickalice, široko su rasprostranjeni, ali ovo je prvi poznati u svijetu koji priprema pomfrit. Proizveli su ga profesori i studenti sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj. Automat je multifunkcionalan pa uz krumpiriće možete naručiti i kavu i ostale pripravke.

'Pokušali smo napraviti savršeni stroj koji ispunjava sve zahtjeve: pomfrit mora biti dobar, ne smije imati loš miris i sve mora biti zdravstveno sigurno', rekao je nizozemskoj televiziji jedan od voditelja projekta Bastiaan Roest te dodao da je njihov automat uspio gdje drugi nisu jer je vrlo složen.

Krumpirići se čuvaju smrznuti na -18 stupnjeva Celzija, a prže se na 180 stupnjeva. Proces pripreme počinje tek kada korisnik ubaci svoju kovanicu u aparat i traje dvije minute. U ponudi je i umak, kečap ili majoneza.

Prototip i zasad jedini funkcionalni aparat smješten je u kantini fakulteta u Wageningenu, a izumitelji ne bi imali ništa protiv da im netko ponudi razvoj za širu komercijalnu potrebu.