Kraljica Elizabeta II. britanski je vladar s najduljim stažem

Kraljica Elizabeta II. od danas je britanski vladar s najduljim stažem na prijestolju. 89-godišnja kraljica na tronu je 63 godine i 217 dana, čime je premašila rekord svoje prabake kraljice Viktorije koja je vladala između 1837. i 1901. 

Službeno, to će se dogoditi poslijepodne prema srednjoeuropskom vremenu. Točan sat teško je odrediti jer je njezin otac George VI. umro u snu, ne zna se točno kada.

Proslava ovog događaja nije planirana. Vladarica je u Škotskoj, na običajenom ljetnom odmoru, gdje će otvoriti novu željezničku liniju. Samokontrolu i osjećaj dužnosti naslijedila je od oca i djeda Georgea V.

Prema mišljenju povjesničara Davida Starkeya, kraljica je 'postavila rekord u besprijekornom integritetu i iznimno je se poštujeAndrew Gimson, koji je nedavno objavio povijest britanskih monarha od 1066., kaže da je 'neuobičajeno da nekoga okrune mladog i da jako dugo živi. Obično kralj ili kraljica nisu okrunjeni mladi ili jesu, ali umiru mladi. Prema njegovu mišljenju, na vladavinu Elizabete II. gledat će se kao na nevjerojatan pothvat jer je uspjela ostati čvrsto na prijestolju u razdoblju koje su obilježile velike društvene i ekonomske promjene.

Donosimo vam neke manje poznate činjenice iz povijesti britanske monarhije te vladavine Elizabete II.   

1. Samo je pet britanskih monarha vladalo Britanijom dulje od pola stoljeća - kraljica Viktoria (63 godine), kralj George III. (59 godina), Henry III. (56 godina), Edward III. (50 godina) i James VI. od Škotske ili James I. od Engleske (58 godina).

2. Monarh s najduljom vladavinom u povijesti bio je kralj Sobhuza II. koji je vladao Swazilandom nevjerojatne 82 godine (10. 12. 1899.-21. 8. 1982.).

3. Kraljica Elizabeta II. ima četvero djece, osam unučadi i pet praunučadi.9. Tijekom vladavine Elizabeta je svake godine otvarala Parlament, osim 1959. i 1963. kada je bila trudna i očekivala rođenje sinova, princa Andrewa i princa Edwarda.

10. Kraljica je sudjelovala na svim mimohodima vojnih snaga Britanije i Commonwealtha tijekom svoje vladavine, osim 1955. kada je zbog štrajka željezničara ova ceremonija otkazana.12. Iako je naučila voziti vrlo mlada, kraljica nema vozačku dozvolu, a njezin automobil nema registarske oznake.
13. Kraljica je svoj prvi email poslala iz vojne baze 1976. godine. Danas ima vlastiti profil na Facebooku.

14. Tijekom vladavine kraljica je imala više od 30 korgija, a predstavila je i novu pasminu - dorgije, križance između korgija i jazavčara (daschund). Danas ima samo dva korgija, Holly i Willow, te dva dorgija, Candy i Vulcan.

15. Elizabeta II. velika je ljubiteljica konja i konjskih utrka. Ima ih oko 25 i njezini konji nerjetko pobjeđuju na utrkama.

16. I dalje su na snazi zakoni prema kojima je kraljica vlasnica svih neobilježenih labudova u Temzi, kao i svih dupina, kitova i jesetri u moru do 5 kilometara od britanske obale.

17. Kao velika ljubiteljica TV serija posjetila je setove na kojima su se snimale neke od njih - 'Emmerdale', 'Eastenders', 'Coronation Street' i 'Igra prijestolja'. 

18. U posljednje 63 godine kraljica je bila u 261 službenom prekooceanskom posjetu te je posjetila 116 različitih država.19. Na jeziku Maora kraljica je poznata kao Kotuku, što znači Bijela čaplja.

20. Na Papui Novoj Gvineji, na kreolskom jeziku Tok Pisin poznata je kao Missus Kwin, u slobodnom prijevodu Majka velike obitelji