'Zvizdan' među 52 najbolja filma u utrci za 'europskog Oscara'

Europska filmska akademija objavila je selekcijsku listu od pedeset i dva najbolja ovogodišnja europska ostvarenja, među kojima i nagrađivani film Dalibora Matanića, Zvizdan. Ti se filmovi natječu za nominacijeza 28. Europske filmske nagrade, popularno nazvane europski Oscar.

Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji između ostalog u priopćenju Europske filmske akademije.

U sveukupno 21 kategoriji, među kojima i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije. Tako će narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija.

Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri.

Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu.