Elizabeta II. najduže na prijestolju - monarhija bogatija nego ikad

Kraljica Elizabeta II. je britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju. Oko 16,30 sati po GMT-u Elizabeta, koja je s 89 godina najstariji vladar u britanskoj povijesti, premašit će 63 godine, sedam mjeseci, dva dana, 16 sati i 23 minute koliko je njezina praprabaka Viktorija provela na britanskom prijestolju, a koja je vladala od 1837. do 1901..

Izvori bliski kraljici Elizabeti navode da je ona prilično ravnodušna prema svom rekordu, smatrajući da to ne predstavlja ništa više od činjenice da prilično dugo živi. Zajedno sa svojim suprugom princom Filipom, koji je bio uz nju tijekom čitavog perioda njezine vladavine, Elizabeta II. svoje postignuće namjerava proslaviti bez pompe - bit će u Škotskoj, svom uobičajenom ljetnom odmorištu, gdje će otvoriti novu željezničku prugu.

Inače, britanska je monarhija bogatija je nego ikada, objavio je jučer Reuters. Reutersova analiza pokazuje da je monarhija profitirala od rasta cijena nekretnina posljednjih desetljeća. Imanja britanske monarhije vrijede oko 22,8 milijardi funti (235 milijardi kuna). To britansku kraljevsku obitelj ne bi dovelo na popis deset najbogatijih na svijetu koji predvodi Bill Gates, ali bi je svrstalo među najimućnijih dvadeset. Vrijednost kraljevske imovine usporediva je s, primjerice, bogatstvom Michaela Bloomberga ili osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, piše Reuters.

Procjenu bogatstva britanske monarhije, međutim, komplicira činjenica da je dio imanja u privatnom vlasništvu kraljevske obitelji, a dio u vlasništvu države. U Reutersovu analizu nisu ušle raskošne kraljevske rezidencije poput Buckingama, Windsora i Balmorala koje je nemoguće procijeniti.