Upoznajte zvijezde Festivala svjetske književnosti

Francuski, talijanski, slovenski i finski autori, razgovori o knjigama, rasprave o aktualnim temama i mnogobrojni slušatelji. Sve to čini Festival svjetske književnosti u Zagrebu, koji ove godine ima itekako zanimljiv i filmski dio.

Glavna zvijezda festivala je finska književnica Sofi Oksanen. U programu je prikazan film nastao prema njezinu romanu 'Čišćenje'. U romanu 'Kad su golubice nestale' u središtu je  Estonija za koju kaže kako je prošla tri okupacije: njemačku i dvije sovjetske. Kada je u lipnju u Zagrebu predstavljala svoj roman 'Adolescenti trogloditi', nagrađivana francuska književnica Emmanuelle Pagano najavila je novi prijevod na hrvatski - i doista, na Festivalu predstavlja 'Vezivanja'.

'U svojim knjigama ne iznosim gotove istine, već tražim odgovore', rekao je talijanski književnik Diego Marani. Autor 13 romana, napisao je 'Novu finsku gramatiku', zanimljivo štivo u kojem se bavi vezom između jezika i identiteta te utjecajem nacionalnog identiteta na osobni. Marani je visoki službenik u Bruxellesu, suočen s miješanjem jezika. Nisam izgubio svoj identitet zbog toga što poznajem niz drugih jezika, kaže. Dapače, izmislio je europant, umjetni jezik nastao mješavinom elemenata iz glavnih europskih jezika, bez gramatičkih pravila.