Kako odabrati idealnu torbu za prvašića

Kako odabrati odgovarajuću školsku torbu koja će prvašićima olakšati njezino nošenje do škole, koliko smije težiti i kako je pravilno nositi na leđima - pitanja su koja su proteklih tjedana mučila brojne roditelje.

Mala Kasija Roškar ima šest godina i danas se prvi put našla u školskim klupama. Bezbrižnu su igru zamijenili novi izazovi, a sa svojih 20 kilograma težine, na leđima će svakodnevno nositi torbu tešku i do sedam kilograma. To je, kažu stručnjaci, previše.
Torba ne bi smjela premašiti jednu desetinu težine djeteta koje ju nosi, ističe fizioterapeutkinja Jadranka Brozd.

Uz pravilan oblik i funkcionalnost torbe, vrlo je važno i da djeca pravilno nose torbu na leđima. Školska torba nikako se ne smije nositi na jednom ramenu, već na oba. Naramenice ne smiju ići na ramena, već na ključne kosti kako bi djeca imala slobodne ruke. Teže knjige idu na dno torbe kako bi je stabilizirale na leđima, savjetuje fizioterapeutkinja.

Osim s težinom knjiga, prvašići će se prvi put susresti i s dugotrajnim sjedenjem na drvenim stolicama. Važno ih je od malena naučiti da sjede pravilno. Znači, kada sjedamo na stolac, privučemo ga k stolu, oslonimo se potpuno leđima na naslon, noge su nam pod pravim kutom i stopala su oslonjena na podlogu, objašnjava Jadranka Brozd.

Uza sve navedene savjete, teret koji sa sobom nosi škola prvašićima će lakše pasti, a kralježnica će ostati zdrava i kada napuste školske klupe.