Vozači, oprez, đaci krenuli u školu

Danas je prvi dan nove školske godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji se nakon gotovo tri mjeseca vraćaju u školske klupe. Na širem zagrebačkom području u prvi razred osnovne škole krenulo je 12.000 učenika, a na području cijele Hrvatske više od 40.000.
Stoga je uoči nove školske godine u Ravnateljstvu policije predstavljena već tradicionalna akcija Poštujte naše znakove kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na djecu u prometu, posebice polaznike prvih razreda, kojima je to najčešće prvi samostalan kontakt s prometom.


U tu svrhu policija će, među ostalim, posebice u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prometnice i raskrižja u blizini škola, najavio je na konferenciji za novinare voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije Josip Mataija.

Naglasio je kako će se poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima i pojačano kontrolirati brzina kretanja vozila te sankcionirati nepropisno parkiranje na prometnicama u zonama škola. Dodao je da će se provoditi pojačan nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca, a u zonama škola radit će pripadnici prometne jedinice mladeži i školskih prometnih jedinica.

Mataija je napomenuo i kako će tijekom rujna policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih  škola u Hrvatskoj kako bi upoznali djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Svaki prvoškolac dobit će na dar reflektirajući prsluk.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zajedno će s partnerima u srijedu, 9. rujna, ispred HNK organizirati eduaktivno-preventivni program u sklopu akcije Poštujte naše znakove. Svrha je igrom, pjesmom, plesom i interaktivnim radionicama educirati djecu o prometnoj sigurnosti i pripremiti ih za sigurno sudjelovanje u prometu.