9. Dani smokava Krk

I ove godine, početkom rujna, iznova je u fokusu smokva. Svi ljubitelji ove fine i plemenite mediteranske voćke na kojoj su odrastali naši stari, između 4. i 9. rujna ponovo će doći na svoje. Tada se, naime, u Krku priređuje gastro manifestacija koja će uz prodajnu izložbu proizvoda od smokava također ponuditi zanimljive edukativne, ali i kulturno-zabavne sadržaje. 

Dvadesetak ugostiteljskih objekata s područja Grada Krka služit će maštovita slatka i slana jela temeljena na plodu ove nutricionistički vrijedne voćke, poput kolača, torti ili sladoleda od smokava, smokava u čokoladi, krostate sa smokvinim pekmezom, brusketa sa smokvama, smokava punjenih orasima ili čokoladom, pizze sa smokvama, telećeg odreska u umaku od smokava i crnog papra, šurlica sa škampima i smokvama ili paštete od pršuta i smokava.

Riječka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska za vas je saznala recept jedne autohtone krčke delicije - kruha od smokava:

Kruh kneginje krčke ili krčki kruh sa smokvama

Sastojci:
500 grama glatkog brašna
vrh zličice soli
3,5 dcl mlake vode
100 grama svježih smokava
50 grama suhih smokava
Pola kocke kvasca

Priprema:
Izmiješati sve sastojke i zamijestiti kao da radite obični kruh. Peči na 170 stupnjeva 35 minuta, zatim još 7 minuta na 200 stupnjeva.