Festival Kinookus u Stonu nudi uživanje u hrani i filmovima

Kraj ljetne sezone na Pelješcu već tradicionalno obilježava Kinookus Food Film Festival. Ta manifestacija koja u jedinstvenom ambijentu gradića Stona spaja filmsku umjetnost i umjetnost uživanja u hrani otvara se 3. rujna na temu 'Kruh i duh'.

Filmski dio Festivala, koji se održava od 3. do 6. rujna, obuhvaća natjecanje kratkometražnih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova koje tematski spaja kritičko promišljanje odnosa čovjeka i okoliša s posebnim naglaskom na proizvodnji hrane.

U konkurenciji 'Okušavanje' za nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavila je novitete i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.

U suradnji s Rendez-vous festivalom Francuske u Hrvatskoj predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Od ove godine uvedena je sekcija 'Što na platnu, to na pjatu' koja će posjetiteljima omogućiti kušanje hrane i pića koja se pojavljuju na filmu u trenutku dok ga gledaju. Sekcija 'Kinofokus' zamišljena je pak kao mjesto susreta sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja promišljanja hrane.

Organizirat će se i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica 'Duhovna trpeza' o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim obredima, niz radionica za djecu, tržnica eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, bogat glazbeni program te domjenci s kušanjem vina.