Najpoznatija online tržnica eBay slavi dvadeset godina postojanja

Stranica za aukcijsku kupoprodaju eBay koja je bila prekretnica u internetskoj trgovini slavi dvadeset godina postojanja.

Sve je počelo neispravnom laserskom igračkom. To je bio predmet koji je stavljen na prodaju 3. rujna 1995. na stranici AuctionWeb koju je osnovao tada 28-godišnji Pierre Omiyadar. Samo dan kasnije stigla je prva ponuda, a igračka je prodana za 14.83 dolara. 

Počeci su bili skromni, ali je kupoprodaja dobivala na zamahu kako su se računala širila svijetom. Godinu dana kasnije Omiyadar je shvatio da mu treba pomoć, zaposlio je prvog radnika i promijenio naziv stranice u eBay.

Već tada je broj transakcija iznosio 200 tisuća mjesečno, a nije prošlo mnogo i eBay je ostvario svoju milijuntu transakciju. Tijekom godina rastao je paralelno sa širenjem interneta i danas u svakom trenutku na stranici ima oko 800 milijuna ponuda.

Među neobičnim transakcijama ističu se sendvič s topljenim sirom koji je navodno imao obris Djevice Marije, par levisica iz 1880. godine, rijedak strip o Supermanu i papin automobil. Spomenuti sendvič prodan je za 28 000 dolara, traperice su otišle za 46 532 dolara, a golf koji je vozio Benedikt XVI. prije nego što je izabran za papu kupila je američka kockarnica za 212 tisuća dolara. Strip je prodan za zapanjujućih 3,2 milijuna.

Najveću cijenu ikad na eBayu postigla je jahta prodana za 168 milijuna dolara, a kupac je bio ruski tajkun Roman Abramovič. Dodajmo i da je eBay izašao na burzu u rujnu 1998. godine. Početna cijena dionice bila je 18 dolara i već prvog dana skočila je na 47, a Omiyadar je preko noći postao milijarder.