U selu Gradištu još se uvijek šaraju tikvice

Šaranje tikvica tradicijska je umjetnost koja je nekada bila raširena u Slavoniji. Danas se održala na rijetkim mjestima, a jedno od najjačih je selo Gradište kod Županje u kojem su radili neki od najvećih majstora te zanimljive tehnike ukrašavanja nekada seljaku korisnih predmeta. Tradiciju u Gradištu nastavlja i jedan mladi i visoko obrazovani čovjek.

Obitelj Babić iz Gradišta kod Županje ima puno zemlje, samo jedno jutro nedostaje do okruglih stotinu. Na njoj sade žito, soju, kukuruz. Zato i nije čudno što je 25-godišnji Vinko Babić završio poljoprivredni fakultet i ostao na obiteljskom imanju.

Na zemlji mu je posao, na zemlji mu je i hobi - šaranje tikvica. Važno je gdje sadiš tikvice, kaže Vinko, nikada blizu krastavaca ili nekih drugih biljaka da se ne bi iskrižale, one duguljaste valja oviti oko kakvog suhog stabla, da nesmetano dobivaju oblik. Za šaranje se koriste 3 oblika: teglica, tikva i tukvanj.

Mogle su biti i nenašarane, služile su za držanje tekućine, za rakiju kad se ide u svatove ili druge svečanosti. Ove velike teglice su služile za izvlačenje rakije ili vina iz bureta. Neke su služile kao zdjele, soljenice. Imale su namjenu, a danas samo služe kao ukras, objašnjava Vinko.

Ako ćeš ih šarati, koru valja ostrugati čim je ubereš, a onda je pustiti da se osuši. Potom se crta a crtež izreže nožićem. Crvena se boja na tikvicama dobiva dušičnom kiselinom koja se suši i grije na plamenu, a crna od oraha koji se prže dok potpuno ne izgore. U njima ostaje masnoća, pa tako tikvica dobiva i sjaj.

Šaranje jedne male tikvice traje oko sat i pol, a na neke veće kao što je teglica ili zdjela napravljena od donjeg dijela tukvanja valja potrošiti nekoliko dana.