Počela 72. venecijanska Mostra

Na venecijanskom Lidu počeo je 72. međunarodni filmski festival, najstariji na svijetu. U konkurenciji za Zlatnoga lava je 21 film. Za svečanost otvorenja umjetnički ravnatelj Antonio Barbera odabrao je britanski film "Everest" redatelja Baltasara Kormakura.

Festival u Veneciji prestižno je mjesto okupljanja filmskoga svijeta i predstavljanja premijernih naslova. Koji je najbolji u glavnoj konkurenciji odlučit će međunarodni žiri na čelu s meksičkim redateljem Alfonsom Kuaronom.

Film "Everest", redatelja Baltasara Kormakura, koji se prikazuje izvan konkurencije, okupio je zvjezdanu glumačku ekipu. Nastao je prema istinitim događajima iz 1996. o dvjema ekspedicijama koje pokušavaju osvojiti najviši svjetski vrh.

Zaista me zarazilo penjanje, proveo sam mnogo vremena s penjačima. Naučio sam da je to vjerojatno najopasniji sport i nakon nekog vremena priča je za mene postala vrlo osobna, kaže glumac Josh Brolin.

Ovogodišnja Mostra okuplja sjajna i glumačka i redateljska imena. Tu su filmovi Sokurova i Skolimowskog, Amosa Gitaija, Atoma Egojana, Toma Hoopera. Upravo se njegov film Dankinja, s oskarovcem Eddijem Redmayneom u transrodnoj ulozi, temeljenoj na istinitoj priči, očekuje s velikm nestrpljenjem.

U natjecateljski program Venecijanskog festivala "Horizonti", među osamnaest filmova, uvršteni su  hrvatski  kratkometražni igrani film "Belladonna" Dubravke Turić, te manjinska hrvatska koprodukcija grčkog filma "Trema".