Znanstvenici tvrde da psi ne osjećaju krivnju ili sram

Znanstvenici smatraju kako je pogled koji kod psa pokazuje osjećaj krivnje ili srama tek je mit. Vjeruju kako psi nisu sposobni za tako složene osjećaje unatoč dojmu kojeg ostavljaju.

Iako vlasnici pasa vjeruju da njihovi ljubimci imaju karakterističan skrušeni izraz nakon što nešto skrive, znanstvenici kažu kako se ne radi o složenom osjećaju krivnje već reakciji na govor tijela njihovih vlasnika, prenosi britanski Telegraph.

U okviru eksperimenta vlasnici su prvo naučili pse da ne pojedu kekse koji su im na dohvat i potom su napuštali sobu a ušla bi druga osoba koja je uzela kekse ili ih poticala da ih pojedu. Od vlasnika psa potom bi se tražilo da ponovno uđe u sobu i po psećem izrazu zaključi je li keks bio odnesen ili ga je pas pojeo. Vlasnici to nisu uspjeli.

Da je taj skrušeni izraz stvarno izraz osjećaja krivnje, onda bi ga pokazali samo kad su nešto krivo učinili. No to nije bio slučaj, kazala je Ljerka Ostojic, znanstvenica sa sveučilišta Cambridge. I znanstvenica Susan Hazel sa sveučilišta Adelaide smatra isto. Provedena su brojna istraživanja i prilično je jasno da psi nemaju i ne pokazuju osjećaj krivnje.