Bookcrossing - projekt posuđivanja knjiga u zračnim lukama

Unatoč svim čudima moderne tehnologije, još ima onih koji vrijeme najradije krate dobrom knjigom. U zračnim lukama vremena je ponekad napretek pa je zadarska putnicima ponudila mjesto za takozvani bookcrossing. Besplatno mogu uzeti knjigu i vratiti je u nekoj drugoj zračnoj luci ili jednostavno poslati poštom kada je pročitaju.

Gradska knjižnica i Zračna luka Zadar ovaj su projekt nazvale Knjige u letu. Cilj je zajednički - da knjiga ne čami zaključana na policama već da je putnici uzmu, da knjiga cirkulira, da se čita.

Da je takozvani bookcrossing - globalni projekt posuđivanja knjiga na prometnim mjestima u zračnim lukama dobra stvar - misle brojni putnici. U samo nekoliko dana polica je ispražnjena pa ponovno popunjena. Mahom beletristikom na engleskom jeziku. No ima knjiga i na španjolskom i francuskom.

Knjige koje  su putnici uzeli na nekom drugom mjestu, npr. u Helsinkiju ili Frankfurtu, mogu vratiti u Zadru. I tako knjiga putuje po cijelome svijetu. Knjižnica i Zračna luka ovim projektom uspješno prate trend kojim se mogu pohvaliti tek velike svjetske zračne luke.