Upitni asistenti u nastavi za učenike s poteškoćama

Škola samo što nije počela, a već se kasni s jednim veoma važnim projektom. Ponovno je doveden u pitanje angažman pomoćnika u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju.

Iako je natječaj objavljen, Ministarstvo će odluku o financiranju donijeti tek u listopadu. Školska godina tada će se već zahuktati, a pomoćnici u nastavi su osobe koje bi trebale pomagati učenicima s posebnim potrebama.

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gostovala je Vesna Budak, predsjednica udruge 'Put u život' koja se već godinama bori za unaprijeđenje pozicije djece s poteškoćama u razvoju. Njih je u Republici Hrvatskoj čak 18 000, dok je prošle školske godine bilo angažirano 1 390 pomagača.

Gospođa Budak govorila je o sadašnjoj zakonskoj regulativi, pravilnicima i praksi nadležnih institucija.

Kako sada stvari stoje, angažman pomoćnika u nastavi nije upitan samo u tri najveća hrvatska grada Zagrebu, Rijeci i Splitu, u kojem je uspješno proveden projekt 'S pomoćnikom mogu bolje'.

Gradu Splitu aplicirali su navedenim projektom na natječaj što ga je organiziralo resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje pomoćnika učenicima s teškoćama u razvoju. Dobili su iznos od 2,5 milijuna kuna. Tako su za nadolazeću školsku godinu osigurali angažman 71-og pomoćnika za ukupno 101 učenika splitskih osnovnih škola. Pomoćnici će biti sa potrebitom djecom već 7. rujna u školskim klupama.

Donosimo i priču iz Virovitice o dječaku s teškoćama u razvoju kojemu bi asistent u nastavi itekako pomogao u daljnjoj rehabilitaciji: