"Imena višnje" - tri festivala, pet nagradaZagreb, 31. kolovoza 2015. - Film u produkciji Hrvatske radiotelevizije „Imena višnje“ redatelja Branka Schmidta ove je  subote u Vukovaru dobio posebno priznanje Vukovar Film Festivala.

U iznimno jakoj konkurenciji specijalna nagrada žirija, posebno priznanje za dugometražni igrani film, peto je priznanje filmu kojim se HRT vraća ozbiljnoj dramskoj produkciji.

„Tri festivala dosad, na svakom nagrada. Jako sam zadovoljan. Očito su ljudi prepoznali da imamo nešto jako vrijedno“, izjavio je redatelj filma Branko Schmidt u povodu najnovijeg priznanja.

Samo dan prije, u petak, na 6. međunarodnom Avvantura Film Festivalu u Zadru još jedno veliko priznanje. Nakon više od stotinu prikazanih filmova, za najbolju glumicu međunarodni žiri izabrao je Nadu Đurevsku, koja uz Ivu Gregurevića tumači glavnu ulogu u filmu.

Na ovogodišnjemu 62. Pulskom filmskom festivalu ovaj je film osvojio tri vrijedne nagrade – Zlatnu Arenu za najbolji scenarij (Josip Mlakić), Zlatnu Arenu za najbolju montažu (Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić) te nagradu stranih filmskih kritičara.

Riječ je o televizijskome filmu koji je u cijelosti snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije prema scenariju književnika Josipa Mlakića, a prema riječima glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, tim se projektom javni servis vraća ozbiljnoj dramskoj produkciji.

U središtu je priče život starijega bračnog para koji živi na svojemu imanju u osami ratom razorena sela. Zaplet počinje kada starac, kojega glumi Ivo Gregurević, shvati da je njegova životna suputnica shrvana bolešću koja će odrediti njihovu sudbinu. U sjajnoj glumačkoj ekipi su Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan, Mesud Dedović, Mustafa Nadarević, Daria Lorenci Flatz i Danijel Ljuboja, a na filmu je radio i jedan od najpoznatijih hrvatskih direktora fotografije Dragan Ruljančić.