Četiri prijedloga za novu novozelandsku zastavu

Četiri prijedloga ušla su u uži izbor za novu novozelandsku zastavu, a na nijednoj nema dosadašnjeg britanskog Union Jacka, javljaju agencije.

Postojeća novozelandska zastava prikazuje konstelaciju Južnog križa, zviježđa vidljivog samo s Južne polutke, i u gornjem kutu sadrži i manji Union Jack, zastavu Velike Britanije.

Vlada je prošle godine pokrenula proces izbora nove zastave uz obrazloženje da ova zastava simbolizira kolonijalno i postkolonijalno razdoblje. 'Zastavom dominira Union Jack, a nad nama više ne dominira Velika Britanija. Predlažem da krenemo korak dalje u razvoju modernog Novog Zelanda i priznamo našu neovisnost i kroz novu zastavu', rekao je tada premijer John Key.

Pošto je primilo više od 10 tisuća prijedloga, državno povjerenstvo za novu zastavu izbor je suzilo na četiri. Na trima dominira srebrna paprat, novozelandski simbol, s različitima bojama podloge, a na četvrtom je 'koru', simbol Maora. Na dva izabrana prijedloga uz paprat je ostao i Južni križ, ali svi su dizajneri sa zastave eliminirali Union Jack.

U idućoj fazi Novozelanđani će od četiri ponuđene zastave izabrati onu koja im se najviše sviđa, a u završnoj, predviđenoj za ožujak 2016., postojeća zastava i izabrani prijedlog ogledat će se na referendumu.