U Jeruzalemu otkriven piramidalni podij star 2000 godina

Misteriozne stube u obliku piramide stare oko 2000 godina pronađene su nedavno u Jeruzalemu, objavili su 31. kolovoza izraelski stručnjaci.

Stube su otkrivene u blizini drevne ulice kojom su se hodočasnici kretali do biblijskog židovskog Hrama, dok ga nisu uništili Rimljani 70 godine nove ere, objavio je Izraelski ured za antikvitete.

Voditelji iskapanja Nahshon Szanton i Joe Uziel ocijenili su da je struktura zagonetna jer u Jeruzalemu i okolici ništa slično do sada nije bilo pronađeno. Struktura je pronađena na arheološkoj lokaciji poznatoj pod nazivom Davidov grad u Istočnom Jeruzalemu. Ulica pored koje je pronađena popločena je u 1. stoljeću prije Krista.

U podnožju stuba pronađeno je mnogo ostataka grnčarije, posuda od kamena i stakla. 'Smatramo da je struktura bila neka vrsta monumentalnog podija koji je privlačio pozornost javnosti dok se kretala glavnom gradskom ulicom', kazali su arheolozi. 'Bilo bi jako zanimljivo znati što se ondje govorilo prije 2000 godina. Jesu li se objavljivale vladine poruke? Možda vijesti... i ulične propovijedi, nažalost ne znamo.'

Britanski arheolozi koji su pronašli mali dio te strukture prije stotinjak godina pogrešno su smatrali da je riječ o dijelu stuba uništene kuće. Nekoliko drevnih židovskih tekstova, uključujući Talmud, spominju 'Kamen polaganja prava', koji je davno postojao u Jeruzalemu. Po tim tekstovima, ljudi koji su izgubili ili pronašli nešto važno mogli su to na tom mjestu objaviti sugrađanima.