Biljka matar - izvorni tkonski specijalitet

U Tkonu, na otoku Pašmanu, čak je 15 oznaka Hrvatski otočni proizvod, a na cijelom otoku više od 30. Uskoro će u kandidaturu i tkonski matar, biljka koja voli more, i koja odlično godi i uz sušene krakove od hobotnice, izvorni tkonski specijalitet.

Matar nije morska trava, ali ne odvaja se od mora. Raste u kamenu, na dijelu gdje je zapljuskuju valovi, a s njima i sol. Mještani naglašavaju kako ima puno vitamina C i eterična ulja. Može se jesti na puno načina, sa salatom, mesom, ribom, inćunima.

Uz matar, izvorno je jelo i krak od hobotnice. Ali ne bilo kakav, već sušeni, po posebnoj recepturi. To je nešto najukusnije što ste ikad jeli, s maslinovim uljem i prepečencem, domaćim kruhom na gradele, ističe Adriana Benčić, TZ Tkon.

Hobotnica se lovi tijekom cijele godine, a krak, po krak, suši se najbolje kad je bura. Ni predugo, ni prekratko - ali dovoljno za prepoznatljiv tkonski specijalitet. Tri, četiri kila je dovoljno sušiti na buri 12 sati, onda u frižider, prije nije bilo frižidera, pa su stavljali na šufit, ali brudet od ovoga s krumpirima je savršen, tvrdi mještanka Slavica Smoljan.

Sušeni morski kraci su zimsko jelo, jer se ne poslužuju, već jedu uz komin, dok su još topli. No, onima koji ih probaju i zavole, ne smeta ni grijanje uz komin, usred vrućeg ljeta.