Otkrivena tajna savršene bučnice

Među brojnim zagorskim delicijama, u srcu Zagoraca posebno mjesto ima bučnica, tradicionalna zagorska slastica, savijača s nadjevom od sira i buče koja se nekad spremala samo u vrijeme dozrijevanja bundeva.

Zato su u Zagorju odlučili organizirati Bučnica fest, natjecanje u spremanju bučnice. Prvi je održan u Desiniću. Natjecali su se kuhari ugostiteljskih objekata iz općina Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, njih devetoro.

Tročlani stručni žiri obavio je 'težak' posao kušanja i ocjenjivanja bućnica. Odlučivale su nijanse. Kod pobjednika sam izgled bučnice bio je jako dobar, lijepo je bilo zažareno odozgora i odozdola, okus je bio odličan, omjer sira, buča i tijesta pogođen, idealno, rekao je Zdravko Klanjčić, predsjednik stručnog žirija.

Tajna je dobre bučnice u domaćim i svježim sastojcima, kaže pobjednica Ančica Koprivnjak. Buča mora biti velika, domaća, svinjska, kak se kaže kod nas. Tijesto mora biti doma rađeno, preležati dva sata u frižideru, to je bitno, i onda se dobro razvlači. Tijesto nije komplicirano, samo ide voda, sol, kap octa, ulje i to je sve, otkrila je tajnu pripreme savršene bučnice pobjednica.

Važno je napraviti i dobar nadjev, pogoditi omjer buče, sira, vrhnja, jaja i soli. Koliko je u tome vješta gospođa Koprivnjak, posjetitelji su mogli vidjeti, a i kušati što je napravila.

U Desiniću je najavljeno da će se već sljedeće godine na Bučnica festu natjecati kuhari iz cijele Krapinsko-zagorske županije.