Ipak nema lijeka protiv mamurluka

Teška hrana i mnogo vode neće pomoći da se nakon pijančevanja izliječite od mamurluka idućeg jutra, sugerira nizozemsko istraživanje koje je 31. kolovoza prenio BBC.

Umjesto toga, zaključuje se u istraživanju, jedini način da se djeluje na mamurluk jest da se manje pije. Znanstvenici su na uzorku od 800 studenata istražili kako se odvija borba s mamurlukom. Dio studenata jeo je hranu nakon alkohola, uključujući i tešku hranu i obilan doručak, u nadi da će izbjeći postalkoholnu glavobolju i vrtoglavicu. S istim ciljem dio ih je pio vodu, i prije odlaska u krevet i nakon ustajanja. Ni u jednoj grupi nije bilo veće razlike u težini glavobolja.

'Voda će pomoći ugasiti žeđ, ali neće izliječiti mučninu i glavobolju', kaže profesor Joris Verster sa sveučilišta u Utrechtu. Prijašnja istraživanja utvrdila su da otprilike četvrtina onih koji piju tvrde da nikada ne pate od mamurluka. Nizozemski znanstvenici tvrde da je to zato jer piju premalo da bi se mamurluk razvio. Prema njihovim istraživanjima, među studentima koji su se pošteno napili nije bilo imunih od mamurluka.

'Stvar je prilično jednostavna. Što više pijete, veća je vjerojatnost za mamurluk.' kaže Verster. Dio problema s mamurlukom leži u tome što znanstvenici zapravo ne znaju što ga uzrokuje. Istraživanja su pokazala da nije samo riječ o dehidraciji. 'Znamo da je imunološki sustav nekako povezan, ali dok ne budemo sigurni što ga uzrokuje, malo je vjerojatno da ćemo pronaći lijek', rekao je Verster.