Znanstvenici otkrili sladoled koji se ne topi

Škotski znanstvenici razvili su sastojak koji bi mogao usporiti topljenje sladoleda. Radi se o prirodnom proteinu BsIA koji pomaže da sladoled dulje ostane smrznut na vrućini. Njegov razvoj omogućio bi i da u sladoledu bude manje zasićenih masti i manje kalorija.

BsIA funkcionira tako da veže zrak, masnoću i vodu u sladoledu, što usporava topljenje. Sprečava i formiranje ledenih kristalića, odnosno održava glatku teksturu sladoleda. Znanstvenici ističu kako će se sladoled, naravno, ipak topiti, ali će dulje zadržati čvrstinu i manje 'kapati okolo'.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju razvili su metodu proizvodnje tog proteina koji se prirodno pojavljuje u nekim namirnicama i prijateljskim bakterijama. Smatraju da bi sastojak mogao biti na tržištu za tri do pet godina, piše BBC.