Umro redatelj filmova strave Wes Craven

Američki majstor filmova strave Wes Craven, redatelj kultne serije filmova 'Vrisak' i 'Freddy', umro je u 76. godini.

'S tugom vas izvješćujemo da je Wes Craven umro u nedjelju od posljedica tumora na mozgu', piše u priopćenju. Umro je u svojem domu u Los Angelesu. Uz njega je bila obitelj, ponajprije supruga, producentica Iya Labunka.

Craven je imao sina Jonathana, kćer Jessicu i snahu Ninu Tarnawsky. Snimio je više od osam inačica 'Freddyja', a osamdesetih godina nekoliko epizoda kultne fantastične serije 'The Twilight Zone', uz četiri nastavka filmske uspješnice 'Vrisak'.

Redatelj i scenarist znao je i otkriti talente. Odabirući glumce za 'Freddyja' uočio je Johnnyja Deppa, tada potpuno nepoznatog, a dao je i jednu od prvih uloga Sharon Stone u 'Deadly Blessing' te Bruceu Willisu u epizodi TV serije 'The Twilight Zone'.

'Danas je svijet izgubio velikog čovjeka, mojeg prijatelja i mentora Wesa Cravena', napisala je na Twitteru Courteney Cox, jedna od junakinja 'Vriska'. Podrijetlom je bio iz Ohija, podučavao je engleski, a diplomirao filozofiju. Za svoj rad na filmu osvojio je deset nagrada na raznim filmskim festivalima.