Završio 9. filmski festival u Vukovaru

Proglašenjem pobjednika na terasi Agencije za vodne putove zatvoren je 9. vukovarski filmski festival, festival podunavskih zemalja na kojem je od 24. kolovoza prikazano 84 filma u 11 različitih kategorija od kojih su kategorije dugometražnoga i kratkometražnoga igranog filma te dokumentarni film imale natjecateljski karakter.

Ocjenjivački sud za dugometražni i kratki igrani film kojega su činili scenarist i redatelj Pjer Žalica, glumica Areta Ćurković i filmski kritičar Igor Starčević najboljim dugometražni igranim filmom proglasio je rumunjski film Bravo! / Aferim!, redatelja Radu Judea.

U obrazloženju nagrade se navodi da je redatelj sa svojom filmskom ekipom na inventivan umjetnički pristup oživio povijest Podunavlja, konkretno Rumunjske, u intrigantnoj priči u kojoj dojmljivo tematizira stoljetne korijene nekih suštinskih problema ondašnjega, ali i današnjega društva rasne i nacionalne nesnošljivosti.

Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je rumunjski film Art redatelja Adriana Sitarua, a u obrazloženju nagrade ocjenjivački sud navodi kako film ingeniozno i vrlo duhovito preispituje etičnosti u filmskom stvaralaštvu, odnosno granice do kojih autori mogu ići u bavljenju nekim vrlo osjetljivim društvenim temama.

Ocjenjivački sud je odlučio posebno priznanje dodijeliti dugometražnomu igranom filmu hrvatskoga redatelja Branka Schmidta Imena Višnje kao i njemačko/španjolskom kratkom igranom filmu Ostajemo na vezi u režiji Jana Zabreila.

Prosudbeno povjerenstvo dokumentarnoga filma kojega su činili urednici Đelo Hadžiselimović i Robert Tomić Zuber te producentica i redateljica Dana Budisavljević od 15 dokumentarnih filmova u konkurenciji najboljim je proglasilo rumunjski film Toto i njegove sestre, redatelja Alexandra Nanaua, film o desetogodišnjem dječaku i njegove dvije mlađe sestre koji nastoje opstati zajedno dok im je majka u zatvoru.

Posebno priznanje vukovarskoga festivala zaslužio je hrvatski dokumentarac Pola stoljeća diska, redatelja Zvonimira Rumboldta.

Nagrada Krsto Papić za životno djelo na "9. Vukovar film festivalu" dodijeljena je proslavljenoj hrvatskoj glumici Veri Zimi.