Renesansni festival u Koprivnici

Koprivnica se vratila u doba preporoda. Na gradskim se bedemima održava Renesansni festival - povijesno zabavna manifestacija. Podno zidina gradske utvrde utaborilo se više od tisuću kostimiranih mušketira, haramija i vitezova iz Hrvatske i brojnih drugih država - Austrije, Slovačke, Poljske i Italije.

Najatraktivnija, središnja tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. festivala je Konjički viteški turnir, kojeg će posjetiteljima uprizoriti slovačka skupina kaskadera. U pitanju je predstava u sklopu koje oklopljeni vitezovi s dugim kopljima, jašući na konjima, prikazuju razne vještine i tehnike rukovanja tim oružjem te izravnu borbu prsa o prsa sa spektakularnim padovima.

Naši su nas prijatelji pozvali na festival. Već su bili ovdje i rekli su da da je festival dobar i velik i da je to odlična prilika da predstavimo naš nastup s konjima. Ovo je jedan od najvećih događaja u regiji i uzbuđeni smo što smo ovdje. Do sada smo sudjelovali na sličnim festivalima u Slovačkoj, ističe gost iz Slovačke Mario Zeumer.  

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u 15. i 16. st., kada su nastale koprivničke renesansne fortifikacije. Cijeli prostor renesansnih bedema pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika.

Danas između Zagreba i Koprivnice prometovat će besplatni Renesansni vlak.Video: Marko Jurinec/PIXSELL