Vrt osjetila u Gorskom Kotaru

U Gorskom kotaru, 5 km od Fužina nalazi se Belo Selo. A u njemu, pravi raj za oči i nepca - vrt obitelji Kozlica.

Tematski vrt Karoline je tematski vrt osjetila, dakle sve ono što se može vidjeti u Gorskom kotaru, sve autohtone biljke i sam prikaz jednog Goranskog vrta. U ovom malom području nalazi se veliki broj autohtonog bilja samoniklog i upravo ta tematika je ono što želimo prikazati našim turistima. Usporedba autohtonog bilja i onog uzgojenog, ističe Nataša Kozlica.

Veliki medvjed dočekat će vas na samom početku tog, 2,5 hektara velikog prostranog vrta. Ovaj medvjed je maskota našega vrta. Gorski kotar je poznat inače po divljači pa evo mi smo si odabrali jednog autohtonog goranskog medvjeda u prirodnoj veličini, objašnjava Nataša.

Prva je na putu točka u kojoj naši posjetitelji mogu upoznati naše autohtone voćke pa tako imamo poznatu krušku Tepku, imamo sve vrste voćaka od jabuka, starije sorte trešanja, krušaka tako da evo ono što su nekada naše bake i djedovi uzgajali u autohtonom vrtu, dodaje. 

Ukupno je to 30-ak sorti voćaka koje odmah  možete i kušati. Putem ćete možda uočiti šumske jagode, no ako vam i promaknu, tu je staklenik koji mirisom mami da uđete u njega.

Vrt je prepun i bilja - od cvjetnica do ljekovitog i začinskog. Oči je dobro imati širom otvorene, jer ovamo navraćaju i razne životinje. Njihove glavne karakteristike i otisci prikazani su na edukativnim pločama.

Kraljski ljiljan, đurđica i još barem pet vrsta samoniklog bilja koje raste ovdje, strogo su zaštićene vrste. Zato obratite pažnju na edukativne ploče kako ne biste skupo platili njihovu ljepotu.