Da se dogodila, ovako bi izgledala bitka za Varaždin

Uz Špancirfest, u Varaždinu za domaćine i njihove goste i današnji je dan prepun zanimljivih događaja.

Kod Starog grada održana je 'Bitka za Varaždin', koja se, zanimljivo je, nikada nije održala. Naime, riječ je o događaju koji su osmislili varaždinski gardisti kako bi obilježili svoju veliku obljetnicu, 265 godina od utemeljenja Varaždinske građanske garde.

Tom prigodom održan je i svečani mimohod gradskim ulicama te postrojavanje na Trgu kralja Tomislava, gdje se predstavilo 14 povijesnih postrojbi iz Hrvatske, dvije iz Austrije te po jedna iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Varaždina i nadzapovjednik Varaždinske građanske garde Goran Habuš obavio je smotru povijesnih postrojbi, a potom u Gradskoj vijećnici primio njihove predstavnike.

Varaždinska građanska garda, uz zastavu i grb, zaštićeni je simbol grada. Utemeljena je 1750. godine potvrdom carice Marije Terezije, a ponovno je zaživjela prije 25 godina. Varaždinska građanska garda je prošle godine, kao prva povijesna postrojba iz Republike Hrvatske, postala članicom Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbe (UEWHG).

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je o toj velikoj obljetnici sa zastavnikom i glasnogovornikom Varaždinske građanske garde Draženom Loparićem: