Dioklecijan se vratio u Split

Tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna manifestacija Dani Dioklecijan, kojom se oživljava vrijeme prije 17 stoljeća kada je car Diklecijana dao izgraditi svoju palaču u Splitu, otvorena je sinoć na Peristilu. Dužnost cara Dioklecijana tijekom četvorodenvnoga trajanja manifestacije preuzeo je glumac Robert Kurbaša, a uloga carice Priske povjerena je aktualnoj Miss Universe Hrvatske Barbari Ljiljak.

Dane Diklecijana koji se održavaju jedanaestu godinu za redom otvorio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je rekao kako je ova manifestacija postala brend Splita po kojoj je taj grad poznat, posebice među turistima. Car Dioklecijan je obraćajući se nazočnima rekao kako će u iduća četiri dana Splitom vladati samo zakon kruha i igara.

Nakon svečanog otvaranja priredbe na Peristilu je upriličen igrokaz borbe gladijatora u kojoj su sudjelovali vojnici Dioklecijanove legije, a publiku je također zabavljala i plesačica. Pritomu se na Perstilu postrojila skupina snagatora koje se smatra najjačim ljudima na svijetu, a koji će danas sudjelovati na natjecanju Strogman Champins Legue.

Nakon ceremonije otvaranja u Diklecijanovim podrumima održana je Dioklecijanova večera - Što su jeli stari Splićani?

Prije ceremonije otvaranja manifestacije, svečana kostimirana povorka predvođena carom Dioklecijanom i caricom Priskom mimohodom je prošla duž Rive, te Marmontovom i Ulicom kralja Tomislava do spomenika Grgura Ninskog odakle su otišli do Peristila.

Tijekom četvrodnevnoga trajanja dana Dioklecijana na Rivi i splitskim trgovima i ulicama u središtu grada održavat će se glazbeno-zabavna događanja kojima će se podsjećati na Dioklecijanovo doba prije 17 stoljeća.

Video: Marko Prpic/PIXSELL