Obitelj Turkalj na nagovor sina gradski život zamijenila seoskim

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratili smo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavili smo 21 gospodarstvo i tri 'mlade nade' koji ulaze u uži krug izbora, a završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan održat će se na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima. Specijalnu emisiju dodjele nagrada pogledajte 13. rujna na prvom programu HTV-u u 17.45.

Danas vam predstavljamo posljednje uspješno obiteljsko gospodarstvo iz kategorije Mlade nadeJedan od kandidata u kategoriji Mlade nade je i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Turkalj iz Rakovice nedaleko od Karlovca. Gradski su život odlučili zamijeniti seoskim, a danas su među našim najperspektivnijim stočarima.

Naša avantura počela je prije jedno 14, 15 godina kupnjom 4 stočne junice na nekakvoj aukciji, a na taj korak smo se odlučili zbog našeg sina koji se jako zanimao za poljoprivredu, za traktore, za selo, iako smo tada živjeli u gradu, priča Nevenka Turkalj.

Taj mališan bio je ovaj, sada već dvadestosmogodišnjak, Petar. Još dok je išao u osnovnu školu, nagovorio je roditelje da se iz Karlovca presele u Rakovicu. Selo u kojem su nekad živjeli njegovi djed i baka.

Već sa 8 godina sam počeo vozit traktore. Oduvijek me to zanimalo jer tata je popravljao traktore, ja sam s njim zajedno popravljao. Susjed je imao jedan mali traktor i preko vikenda smo dolazili iz Karlovca na selo i tako sam zavolio traktore i počeo se s tim baviti sad već ozbiljno, kaže Petar.

Odnedavno Petar može reći da je vlasnik 50 hektara zemlje i 50 krava za koje se brine s roditeljima i jednim zaposlenim radnikom.

Naša glavna proizvodnja je proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka koje prodajemo otkupljivaču, a jedan dio, možda jedna trećina mlijeka ide u našu siranu koju smo opremili i proizvodimo u njoj jedno desetak vrsta mliječnih proizvoda, sireva, objašnjava mama Nevenka.

Rade sir sa zrenjem, koji je potrebno i do pet mjeseci prije upotrebe držati u propisanim uvjetima. Proizvode i nekoliko vrsta sireva od kuhanog mlijeka, lički škripavac, sir s ljutom paprikom, vlascem...

S godinama svakodnevnog življenja s kravama razvilo se pravo prijateljstvo. One im nisu samo broj - svaka ima svoje ime, svaka ima svoje mjesto i kad se vraćaju sa paše one znaju točno kuda moraju ići. Imena im nije problem zapamtiti, kaže Petar. Kao što učiteljica zapamti imena svojih učenika u razredu, tako i oni znaju imena svojih životinja. A i svaka od njih ima svoj karakter.

Radni dan im počinje u 6:30, a završava oko 22 sata. Odmor, slobodni dani tek su rijetki trenuci. Pa iako se može reći da je ovo skup i težak sport, život poljoprivrednika stočara ovaj mladić ne planira mijenjati.