Počinje Festival svjetske književnosti u Zagrebu

Više od sedamdeset sudionika i pedesetak zanimljivih programa u kojima će književnici promovirati svoja djela te otkriti ponešto o sebi, sukus je ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti čije treće izdanje počinje u Zagrebu 3. rujna.

'Ove godine imamo izniman broj programa, ukupno više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd, kao i iz Hrvatske i regije', najavio je programski direktor i glavni urednik festivala Seid Serdarević.

Uz već tradicionalne tribine 'Razotkrivanje', okrugle stolove, program 'Pisac i njegov čitatelj', izložbu likovnih radova po motivima knjiga te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, u festivalski je program uključen i autorski strip te program filmskih večeri. U sklopu programa prikazat će se sedam filmova nastalih po književnim predlošcima, a gostovat će redatelji i pisci po čijim su predlošcima nastali.

Neki od festivalskih gostiju s kojima će se do 11. rujna zagrebačka publika družiti su David Foenkinos, Etgar Keret, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Ivančica Đerić, Julya Rabinowich, Diego Marani, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Sofi Oksanen, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Etienne Davodeau, Ognjen Spahić, Andrej E. Skubic, Oto Horvat i brojni drugi.

Jedan od medijskih partnera festivala je HRT, koji će ove godine za vrijeme njegova trajanja proširiti prostor koji daje knjizi te emitirati i brojne formate u kojima gosti festivala čitaju svoja djela.

'Bit će upriličen i prigodni program sastavljen od filmskih klasika snimljenih prema književnim djelima', najavio je glavni urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša. Tako će se prvi puta nakon dugog vremena emitirati 'Braća Karamazovi' te još nekoliko filmova prema predlošcima nobelovaca i najistakutijih književnika u povijesti.