10 potencijalno smrtonosnih namirnica koje imate u svojoj kuhinji

Ljudi su jedna od rijetkih vrsta na ovome planetu koja ima sposobnost ignoriranja osnovnog instinkta za preživljavanje. Mi iskačemo iz posve ispravnih aviona i u stanju smo se gurnuti i preko granica izdržljivosti fizički zahtjevnim aktivnostima poput ultra maratona kroz pustinju ili rušenja svjetskog rekorda u ronjenju na dah.

Ipak, možda i najopasnija stvar koju činimo jeste konzumiranje bizarnih, često opasnih i otrovnih namirnica serviranih pred nas.

Donosimo vam popis nekih od najopasnijih namirnica koje možemo pronaći u našim kuhinjama čije jedenje može ugroziti naše zdravlje ili čak život kada odlučimo uzeti samo jedan zalogaj:

1. Sjemenke voća

Sjemenke jabuka, trešnja i nekog drugog voća sadrže cijanovodoničnu kiselinu, otrovnu i u vrlo malim količinama. Stoga se suzdržite od njihova konzumiranja.

2. Rabarbara

List rabarbare sadrži znatne količine oksalne kiseline koja je toksična. Iako je letalna doza vrlo visoka i trebalo bi pojesti veću količinu lišća za znatnije posljedice po organizam, općenito je mišljenje da je lišće rabarbare otrovno i ne treba ga konzumirati.

3. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je zapravo halucinogen. Samo 5,9 grama muškatnog oraščića izazvat će grčeve, a 8,8 grama može dovesti do epileptičkih napadaja. Ako se konzumira često i u velikim količinama, postupno može dovesti i do smrti.  

4. Krumpir

Solanin je toksični glikoalkaloid iz krumpira, ali i drugog povrća kao što je patlidžan i rajčica koji se nalazi u i ispod kožice. On ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika, dakle ima antifungicidno i antipesticidno djelovanje. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke. Najveći dio tog alkaloida skine se guljenjem krumpira zbog čega nema nikakve opasnosti za zdravlje. Suprotno općem mišljenju solanin je vrlo toksičan pa i male količine mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakterizira povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolja. Ako dođe do halucinacija i proširenih zjenica znak je to vrlo snažnog otrovanja. U najtežim slučajeva trovanje solaninom može završiti fatalno.

5. Bademi

Postoje dvije vrste badema - slatki i gorki bademi. Gorki sadrže relativno velike količine vodikovog cijanida. Smatra se kako konzumiranje samo 7 do 10 sirovih gorkih badema može uzrokovati probleme za odrasle, a može biti kobno za djecu.

6. Sirovi med

Budući da ne prolazi kroz proces pasterizacije koji ubija toksine, nepasterizirani med često sadrži otrov grayanotoxin čija konzumacija može dovesti do vrtoglavica, slabosti, prekomjernog znojenja, mučnine i povraćanja koji traju 24 sata. Samo jedna žlica koncentriranog grayanotoxina može uzrokovati i gore simptome. Konzumiranje više žlica vrlo je loša ideja.

7. Rajčice

Listovi i stabljika rajčice su otrovni, ali su zato njeni plodovi izuzetno zdravi. Listovi rajčice sadrže toksične alkaloide. Nedozrela, zelena rajčica je otrovna zbog alkaloida koji sadrži, ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem, pa tako ukiseljena rajčica postaje svojevrsni specijalitet.

8. Tuna

Tuna može biti opasna zbog žive koju ta riba apsorbira. Nakon što je u vašem tijelu, živa će ili proći kroz vaše bubrege ili putovati do mozga i navodno vas izludjeti. FDA preporučuje da djeca i trudnice uopće ne konzumiraju tunu. Iako je malo vjerojatno da će vas konzumiranje velikih količina tune ubiti, bilo bi poželjno da kontrolirate tjedni unos te ribe. 

9. Manioka

Manioka ili kasava porijeklom je iz Južne Amerike, i jedna je od najvažnijih biljaka u njihovoj prehrani. Bogata je različitim hranjivim tvarima vrlo važnim za zdravlje. No važno je imati na umu da ova korjenasta biljka u sebi sadrži i otrovnu tvar cijanogeni glukozid i treba biti oprezan prilikom njezine pripreme, te ju prije konzumiranja termički obraditi. Znakovi trovanja cijanidom uslijed nepravilne pripreme manioke uključuju glavobolju, uznemirenost i konvulzije.

10. Indijski oraščić

Sirovi indijski oraščići koje možete pronaći u dućanima nisu zapravo sirovi. Kuhani su na pari kako bi se iz njih uklonio urushiol, spoj koji se nalazi u otrovnom bršljanu. Visoka razina urushiola navodno može biti pogubna. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan vjerojatno će imati opasnu alergijsku reakciju ako budu konzumirali sirove indijske oraščiće.