Obitelji Vinković puno rada donijelo je i puno sreće

I ove godine Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HRT-om, biraju najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Projekt 'Zlata vrijedan'izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za 2015. – zajednički je projekt Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede kojim se predstavljaju proizvođači i promovira život i rad na selu. Ove godine na projektu surađuje i HRT.

Do kraja kolovoza pratit ćemo životne priče uspješnih malih i velikih obiteljskih gospodarstava koje je uz stroge kriterije početkom ljeta odabrao stručni žiri. Predstavit ćemo 21 gospodarstvo i tri 'mlade nade' koji ulaze u uži krug izbora, a u rujnu će se održati završna svečanost dodjele nagrada Zlata vrijedan na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima.

Ulazimo u završnicu natječaja i vidjet ćemo još samo 2 uspješna obiteljska gospodarstva. Do kraja tjedna predstavljamo kandidate u kategoriji 'Mlade nade'.

Jedna od njih je i obitelj Vinković iz Bošnjaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Josip Vinković u poljoprivredu se zaljubio još kao dječak. Otac ga je naučio voziti traktor, a od djedova je upijao znanje o zemlji. Danas obrađuje 120 jutara zemlje. Na njoj su pšenica, kukuruz, ječam, soja i djetelina. Uz to, ima još i 77 bikova te 80 svinja.

Vinkovići sami proizvode i hranu za stoku. Radnog vremena u ovom OPG-u nema. Za Vinkoviće nema ni godišnjih odmora, nema slobodnih dana i nema odlaska na more. Unatoč svemu, oni kažu da se od zemlje ne žele odvojiti.

No, kako može računati na pomoć svojih vrijednih članova obitelji, Josip stigne i na pokoje natjecanje. Već petu godinu zaredom najbolji je orač u cijeloj županiji.

Iako je i s ovim što ima prezadovoljan, Josip kaže da bi volio kupiti još stoke, proširiti svoj OPG, a razmišlja i o ekološkoj proizvodnji. Stogodišnja tradicija bošnjačke obitelji Vinković nije upitna. Jer za Josipa nikakve dvojbe nema. On na zemlji - ostaje.