Prepoznajte simptome tenoreksije - ovisnosti o preplanulom tenu

Tijekom toplih kolovoških večeri u Madridu bujica korisnika izlazi iz solarija, jer se čak i u sunčanoj Španjolskoj želja za preplanulim tenom sve više pretvara u ovisnost. Iako glavni grad Španjolske ima 2749 sunčanih sati godišnje prema tamošnjem meteorološkom zavodu.

To studenticu Macarenu Garciju neće odvratiti od UV zračenja u solariju. 'Mojoj obitelji to se ne sviđa, govore mi da to nije zdravo... ali oni žive pokraj plaže. Ja radim u gradu i isto želim biti preplanula', rekla je Garcia na izlasku iz solarija u središtu Madrida.

U tome nije jedina. Jose Manuel Rodriguez, ljepuškasti 36-godišnji plesač dolazi u salon tri puta tjedno. On želi zadržati svoju preplanulost cijelu godinu.

Dermatolog Jose Carlos Moreno i bez oklijevanja to naziva ovisnošću. Kaže da postoje ljudi koji misle da nikada nisu dovoljno preplanuli i uspoređuje ih s anoreksičarima koji uvijek misle da su predebeli. Po profilu to su većinom žene i muškarci ispod četrdesete koji prekomjerno dolaze u solarij jer žele čokoladnu boju kože.

Saloni za sunčanje ili solariji pojavili su se u Americi osamdesetih godina i tamo se već desetak godina govori o novoj ovisnosti - tenoreksiji. Simptomi su slični ovisnosti o heroinu, tvrdi profesor Joel Hillhouse s fakulteta javnog zdravlja u Tennesseeju. Ovisnici imaju snažnu želju za preplanulim tenom, potrebu za sve većim dozama, osjećaj tjeskobe kad se ne sunčaju i euforiju kad to rade.

Po istraživanju australskih znanstvenika, umjetno sunčanje u solariju povećava rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, za 20 posto. Za ovisnike o preplanulosti nema posebne terapije. Hillhouse savjetuje osnivanje grupa za podrušku poput anonimnih alkoholičara.